Osnovana srpsko-alžirska firma “Salsef” za izgradnju skladišta – Planirane investicije u 2013. oko 30 mil EUR

Alžirska državna firma “Frigomedit” i kompanija ITN iz Beograda potpisale su danas Sporazum o formiranju srpsko-alžirskog preduzeća “Salsef” koje će se baviti izgradnjom rashladnih skladišta za poljoprivredne proizvode.

Kako je, nakon potpisivanja tog dokumenta u Beogradu, kazao ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić, vrednost četiri projekta koje u 2013. godini treba da realizuje ova mešovito srpsko-alžirska firma je oko 30 mil EUR.

Ljajić je kazao da “Salsef” neće raditi samo projekte izgradnje hladnjača, već i velikih silosa, klanica i fabrika stočne hrane, a to otvara mogućnosti za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište Alžira.

– Srbija ima značajne potencijale i kapacitete u oblasti proizvodnje hrane i ovo je dobra prilika da se to iskoristi – kazao je on.

Prema rečima Ljajića, ITM je potpuno privatna kompanija i Vlada Srbija će stati iza nje kao i iza svih izvozno orjentisanih kompanija koje otvaraju nova radna mesta. On je naglasio i da osnivanje preduzeća “Salsef” treba da bude poziv i drugim alžirskim kompanijama da investiraju u Srbiju koja sa Alžirom ima dopre političke odnose, a intenživno radi i na razvijanju ekonomskih.

Ljajić je potsetio da su Alžir i Srbija definisali četiri oblasti za unapređenje ekonomske saradnje, a to su poljoprivreda, građevinarstvo, zdravstvo i farmaceutska industrija. On je istakao i da je sa alžirskom stranom dogovoreno formiranje zajedničkih preduzeća u različitim oblastima delovanja, a u kojima bi alžirske kompanije imale 41% vlasništva.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua kazao je da Srbija i Alžir imaju dobru političku saradnju i da je u poslednje četiri godine pokrenuto nekoliko različitih ekonomskih aktivnosti kako bi se ta saradnja učvrstila, a dokaz za to je i današnje potpisivanje sporazuma o osnivanju mešovitog srpsko-alžirskog opreduzeća.

– U našem investicionom programu od 2010. do 2014. godine vrednom 268 mlrd USD ima mesta i za srpska preduzeća – kazao je on.

Predstavnik firme ITM Zoran Ristić kazao je da je prvi projekat “Salsefa” skladište u Alžiru za luk, krompir, meso, mleko u prahu, brašno i šećer, odnosno strateške proizvode koji će biti u svrsi robnih rezervi Alžira. On je kazao da je u prvih pet godina predviđeno da vrednost ukupnih projekata bude 400 mil EUR.

Prema njegovim rečima, ITM postoji 20 godina i bavi se implementacijom novih tehnologija u industriji hrane.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.