Komisija objavila Godišnji izveštaj o radu za 2012. godinu

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je svoj Godišnji izveštaj o radu za 2012. godinu. S obzirom da Komisija svoje odluke i mišljenja objavljuje sporadično, njeni godišnji izveštaji daju koristan uvid u aktivnosti ovog organa tokom prethodne godine.

Odluke o prekidu postupka

Komisija je donela tri odluke o prekidu postupka na osnovu predloga mera stranke, u skladu sa članom 58 Zakona o zaštiti konkurencije. Postupci su se vodili u pogledu: navodne zloupotrebe dominantnog položaja od strane javnog preduzeća za održavanje stambenog i poslovnog prostora; navodno određivanje minimalnih cena za pružanje pojedinih inženjerskih usluga od strane Inženjerske komore Srbije; i navodno restriktivnog horizontalnog sporazuma zaključenog između tri osiguravajuća društva u vezi sa podnošenjem zajedničke ponude u postupku javne nabavke. Komisija je prihvatila da u ovim slučajevima prekine postupak pošto su stranke pod istragom bile obustavile radnje koje je Komisija smatrala spornim a Komisija je našla da je Povrede konkurencije

Tokom 2012. godine, Komisija je donela 12 odluka o povredama konkurencije – sedam postupaka odnosilo se na zloupotrebu dominantnog položaja a pet na restriktivne sporazume.

Kada je reč o zloupotrebi dominantnog položaja, izveštaj opisuje Komisijine nalaze o postojanju zloupotreba na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda od strane Frikoma, zloupotreba na tržištu otkupa sirovog mleka od strane Imleka i Subotičke mlekare, i zloupotreba na tržištu prekograničnog transfera novca od strane EkiTransfers-a. Potonje dve odluke donete su u ponovljenim postupcima, nakon što je Upravni sud poništio prvobitna rešenja Komisije. Komisija je ponovo utvrdila da su pomenuti učesnici na tržištu zloupotrebili dominantni položaj. Imlek i Subotička mlekara izbegli su kazne usled nastupanja zastarelosti. Komisija je EkiTransfers-u izrekla novčanu kaznu iako je sama povreda bila utvrđena u postupku vođenom po starom Zakonu o zaštiti konkurencije iz 2005. godine prema kome Komisija nije bila ovlašćena da izriče kazne.

Izveštaj opisuje dve odluke iz oblasti restriktivnih sporazuma (Idea-Grand Prom and Idea-Swisslion). Obe se tiču određivanja cena u daljoj prodaji, a donete su u ponovljenim postupcima nakon što je Upravni sud poništio prvobitne odluke. Komisija je ponovo ustanovila postojanje povreda. Međutim, u postupku Idea-Grand Prom Komisija je, u skladu sa instrukcijom Upravnog suda, izrekla kaznu samo Grand Promu dok je Idei priznala imunitet po osnovu odredbi o oslobađanju od obaveze plaćanja novčane kazne. U predmetu Idea-Swisslion, Komisija je priznala imunitet od kazne obema ugovornim stranama (u prvoj odluci, koju je Upravni sud poništio, Komisija Idei izrekla kaznu od oko 4,4 miliona evra).

Pojedinačna izuzeća

Prema Godišnjem izveštaju za 2012. godinu, Komisija je pozitivno rešila 13 zahteva za pojedinačno izuzeće od zabrane restriktivnih sporazuma. Dva su se odnosila na ugovore o konzorcijumu u svrhu zajedničkog učešća u postupcima javnih nabavki, dok se 11 izuzeća odnosilo na ugovore o distribuciji. Prema podacima iz izveštaja, Komisija je jedan zahtev za izuzeće odbacila našavši da podneti sporazum nije restriktivne prirode.

Koncentracije

Statistički podaci navedeni u Godišnjem izveštaju za 2012 potvrđuju zaključak da su pragovi ostvarenih prihoda koji po srpskom pravu aktiviraju obavezu prijave koncentracije postavljeni suviše nisko, usled čega obaveza prethodne notifikacije obuhvata značajan broj transakcija koje nemaju nikakav negativan efekat po konkurenciju na tržištu Srbije.

U toku 2012. godine Komisija je donela 105 odluka u postupku kontrole koncentracija. Većina prijavljenih koncentracija odnosila se na preuzimanja izvan Srbije. Komisija je meritorno rešila 97 predmeta. U 94 predmeta, Komisija je sprovođenje koncentracije odobrila u skraćenom postupku. U tri slučaja Komisija je koncentracije odobrila uslovno. U predmetu Štampa Sistem – Futura Plus u stečaju, Komisija je prihvatila meru ponašanja koju je predložio sticalac (da ne povećava broj prodajnih mesta u sedam opština). U predmetu Centrosinergija – Lanus, Komisija je preuzimanje odobrila pod uslovom da se sprovede strukturna mera (otuđenje dela imovine), kao i mera ponašanja (u vezi sa rabatnom politikom prema kupcima i zaključivanjem ugovora o pod-distribuciji dopuna za mobilne telefone). U predmetu Sunoko (planirano Sunokovo preuzimanje HellenicSugar-a), Komisija je prvobitno zabranila a potom uslovno odobrila nameravanu koncentraciju.